Achteruitkijkspiegel

Column: ‘Een kijkje in de keuken van Cinta Spirituele Praktijk’                            

Achteruitkijkspiegel

“Ben je aan het kijken of ze er nog aan zitten?” grapt mijn man om het hoekje van de deur als ik weer eens in mijn achteruitkijkspiegel naar mijn eigen achterwerk sta te staren. Geïrriteerd geef ik de deur een duw in zijn richting en kijk nog eens een keer kritisch achterom. Toch maar een andere broek aantrekken besluit ik en ik loop zuchtend richting mijn kledingkast. Dan nog even wat make-up en mijn haren. Zal ik ze los dragen of toch opsteken? Even later geef ik mijn man gehaast een kus, omdat ik weer eens veel te laat ben. Hij weet me nog net een bemoedigende tik tegen mijn bil te geven en roept: “Wat zie je er weer goed uit vandaag!”

Later op de dag heb ik in mijn praktijk een vrouw van 31 tegenover me zitten. Ik vind haar een plaatje om te zien, maar ze vertelt me in vertrouwen dat ze al jaren een probleem heeft met hoe ze eruit ziet. Ze vindt zichzelf onaantrekkelijk en te dik en ik kom er gaandeweg het gesprek achter dat dit haar leven behoorlijk beheerst. Ze besteedt veel tijd aan sporten, gezonde voeding en ook haar make-up routine neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Zonder make-up zal ze echt nooit de deur uit gaan, zegt ze met een niet heel overtuigende glimlach. Haar vriend heeft haar voor haar verjaardag een dagje naar de sauna cadeau gedaan. “Hartstikke lief”, zegt ze, maar ze zou liever niet gaan. Ik besluit haar uit te dagen wél te gaan en geef haar een opdracht mee. Ik vraag haar ten eerste te proberen zoveel mogelijk te ontspannen tijdens deze dag en ten tweede eens te turven met hoeveel mensen in de sauna zij onmiddellijk zou willen ruilen van uiterlijk. Maar dan wel met het totaalpakket en niet met één aspect van iemands uiterlijk. Ze begint te lachen. “Dat zijn er vast een heleboel!”

Als ik naar huis rijd spookt het gesprek nog door mijn hoofd en ik besluit een vriendin te bellen.Ik vraag haar: “Hoe komt het toch dat zoveel vrouwen ontevreden zijn over hun uiterlijk? Maken wij vrouwen onszelf niet stiekem iets te belangrijk? Want laten we eerlijk zijn, als ik eens een dagje make-uploos naar de supermarkt zou gaan, zou heus niet de hele straat de gordijnen opzij schuiven om te constateren dat ik me niet heb opgemaakt. Sterker nog, van hoeveel mensen weet jij nog hoe ze eruit zagen als je buiten bent geweest? Waar maken wij ons dan zo druk om? Leven deze ‘problemen’ niet vooral in onze eigen gedachten?”

Een paar dagen later krijg ik een app berichtje van mijn cliënt. Het was een drukbezochte dag in de sauna geweest, maar het was er maar één….. Even weet ik niet waar ze het over heeft, maar dan schiet mij de opdracht weer te binnen en krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Die avond besluit ik voorgoed afscheid te nemen van mijn eigen achteruitkijkspiegeltje.

Cindy van Groesen

Cinta Spirituele Praktijk