7 dingen die je zeker herkent als je hoogsensitief bent
Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, maar een deel van deze groep is zich daar nog niet van bewust. In deze blog komen een aantal dingen voorbij die je waarschijnlijk zal herkennen als je zelf hoogsensitief bent.
1. Je hoofd zit altijd vol
Iemand die hoogsensitief is krijgt 17-35 prikkels per seconde te verwerken ten opzichte van 2 prikkels per seconde voor iemand die dit niet is. Er is wetenschappelijk bewezen dat jij een ander werkend zenuwstelsel hebt dan ongeveer 80 procent van de mensen. Dit betekent dat je anders verwerkt, op allerlei lagen veel voelt en eerder ‘vol’ bent dan de meeste mensen. Om alles wat je voelt een plekje te geven, controle en grip te krijgen en wat je voelt te negeren, zie je vaak dat het leven zich vooral afspeelt in het hoofd. Een hoogsensitief persoon legt snel verbanden, maar kan enorm malen en piekeren. Het hoofd probeert het gevoel te overrulen om zo te kunnen overleven tussen alle prikkels die je op een dag opdoet in de snelheid van de maatschappij.
2. Je vergelijkt jezelf met een grote groep die anders in elkaar zit
Jezelf vergelijken met anderen is een natuurlijk mechanisme van de mens. Voor een hoogsensitief persoon is dit echter als een herdershond willen worden terwijl je eigenlijk een poedel bent. Kortom, dit gaat nooit lukken, want jouw systeem zit anders in elkaar. Jezelf dit realiseren is zo belangrijk in het leren omgaan met hoogsensitiviteit en het goed voor jezelf gaan zorgen. Jij bent jij en als enige verantwoordelijk voor jouw fysieke- en mentale gezondheid. Een ander kan nooit voelen wat jij voelt en dus ook niet oordelen.
3. Van blij, naar verdrietig, naar boos en dat bijvoorbeeld in 2 uur
Alles komt versterkt binnen in jouw systeem. Het is net alsof je geen filter hebt. Gevoelens en emoties die daarbij horen worden dan ook vaak extreem beleeft en geuit. Het ene moment is het leven fantastisch, het andere moment verschrikkelijk. Dit vind je zelf ook niet altijd fijn en je merkt dat je omgeving erop reageert. Zo ga je jezelf proberen in te houden, maar eigenlijk ben je dan niet meer helemaal jezelf. Dit is vaak al in je jeugd begonnen. Zo leerde je jezelf aanpassen.
4. Altijd in spagaat tussen wat een ander en jij zelf nodig hebt
Jij voelt feilloos aan wat een ander nodig heeft en hoe het met die persoon gaat. Jij pikt signalen en nuances heel goed op. Ook betekent dit dat je jezelf heel goed in kan leven in hoe een ander zich voelt. Dit is een gave, maar deze heeft ook een keerzijde. Emoties van een ander overnemen of belangrijker vinden dan die van jezelf is wat er op de loer ligt. Er is niets mis met voor mensen zorgen en ze blij willen maken, maar vergeet nooit dat je zelf ook een mens bent.
5. Schuldgevoel en pleasen zijn jouw valkuilen
HSP-ers voelen zich vaak anders en de tegenreactie daarop is dat je graag gezien wil worden. Jij zet dus altijd net dat stapje extra en wil het voor iedereen goed doen. Dit gaat vaak gepaard met schuldgevoelens. De hoogsensitieve mens laat schuld naar de ander per definitie zwaarder wegen dan schuld naar zichzelf. Je hebt de lat erg hoog voor jezelf liggen en bent perfectionistisch. Het pleasen van anderen is een ingesleten patroon, omdat je niet uit de toon wil vallen. Zo probeer jij te voorkomen dat je te maken krijgt met schuldgevoelens.
6. Een afspraak maken in de toekomst is niet jouw ding!
Voor een HSP-er is plannen erg belangrijk. Om in balans te blijven heb jij veel tijd nodig om te ontprikkelen en op te laden. Daar moet je rekening mee houden op een dag en in een week. Er zijn echter altijd onvoorziene omstandigheden. Deze kunnen er alsnog voor zorgen dat jij aardig overprikkeld raakt. Je weet niet altijd van tevoren hoe je dag zal verlopen en daarom komt een HSP-er vaak in de situatie dat er een afspraak moet worden gecanceld, omdat je oververmoeid of overprikkeld bent. In het nu kun jij je goed voelen, maar dit kan zomaar verdwenen zijn op de dag van de afspraak.
7. Grenzen bewaken is moeilijk
Omdat je zoveel voelt ga je vaak letterlijk op in de ander. Je voelt heel moeilijk waar jouw grens ligt. Ook in je jeugd was je al hoogsensitief. Je was dus al gewend om te voelen wat een ander nodig heeft. Je wist bijvoorbeeld al vroeg wat een kind dat gepest werd in de klas nodig had en bent al vroeg gaan zorgen en bent daarmee weggegaan bij jezelf. Dit zijn ingesleten patronen geworden, want je wilde zo graag harmonie om je heen hebben. Je bent weggegaan bij jezelf ten behoeve van de ander, de sfeer of het collectief. Terwijl jouw systeem andere signalen aan jou gaf leerde jij om je schouders ergens onder te zetten en vooral ‘normaal’ te doen.
Een hooggevoelig persoon moet over het algemeen meer ruimte en tijd inrichten om te ontprikkelen en ontspannen om zo het zenuwstelsel weer tot rust te krijgen. Toch staat dit meestal niet op de prioriteitenlijst en als je het leven aan het toeval overlaat en je bevindt in de waan van de dag, schiet het er vaak bij in. Het maken van een goede planning kan je erg helpen om rust en overzicht te gaan creëren in je leven.
Wil je jezelf hier meer in verdiepen? Lees dan ondestaande blog
Stop met rennen en ga leren plannen.