innerlijke rust

Hoe krijg ik innerlijke rust?

Veel mensen voeren een hopeloos gevecht in hun zoektocht naar innerlijke rust. Je zou kunnen zeggen dat ze altijd onderweg zijn naar een doel dat in de toekomst ligt met de hoop daar de zo gewenste rust te gaan vinden. Wat zijn mogelijke ingrediënten voor werken aan jouw innerlijke rust? Lees erover in deze blog. 

 

Innerlijke rust door bewustwording

De eerste stap naar innerlijke rust is je te beseffen dat leven zich NU afspeelt en niet gisteren of morgen. Wees daarom met je hoofd waar je voeten zijn, in het moment. Eigenlijk weten we dit allemaal wel, maar hier is dus echt het startpunt voor innerlijke rust. Onze levens zitten vol met uitdagingen. Het bevat bij iedereen geluk, verdriet, hoop, verwachtingen, teleurstellingen en lijden. Zolang je hier niet tegen vecht is er kalmte. Emoties mogen er zijn, je mag ze doorleven, maar ga geen gevecht met ze aan. Je kan ze ook niet wegwerken met denken, piekeren of (ver)oordelen. Je kan alleen maar toelaten, waardoor jij uiteindelijk los kan laten of het jou loslaat. Vechten tegen de realiteit brengt onrust en onvrede en door te gaan kijken naar wat je kan leren van moeilijke situaties komt er rust in je systeem.

 

Belangrijke sleutels naar innerlijk rust

1. Tevredenheid

Tevreden zijn met wat je hebt, zorgt voor dankbaarheid. Er is geen mens dat een heel leven gelukkig kan zijn. Iedereen heeft pieken en dalen. Wie dit kan aanvaarden en accepteren en dus tevreden kan zijn met wat je hebt, is gelukkig en vindt rust.

2. Bevrijding

Bevrijd jezelf van de verwachting te moeten veranderen in iemand die je denkt te moeten zijn. Dit betekent inzien dat je nergens anders hoeft te gaan, niets anders hoeft te doen en niemand anders hoeft te zijn, dan precies diegene die je nu bent. Behalve als er een intrinsieke motivatie is, een last of een noodzaak om iets te willen veranderen. In dit geval kost het meestal ook niet al te veel moeite en krijg je er zelfs plezier in.

3. Je hoeft niet alles aan te nemen

Er wordt veel (over jou) gezegd door mensen. Weet dat je niet alles voor waar aan hoeft te nemen. Je mag de keuze maken het naast je neer leggen. En onthoud: onbegrepen worden is iets anders dan niet goed zijn.

4. Vertrouwen

Het leven loopt zoals het moet lopen. Belangrijke gebeurtenissen liggen vast, dus het heeft geen zin je zorgen te maken. Alles loopt precies zoals het moet gebeuren, hoe moeilijk dingen soms ook zijn. Heb je dan nergens invloed op? Jazeker wel. Hoe meer je wil controleren en sturen in het leven, hoe meer je in werkelijkheid blokkeert. Belangrijk om je dit goed te realiseren en precies waarom vertrouwen zo noodzakelijk is.

5. Stop met je best doen

We vervallen zo vaak in ‘moeten’, wat heel veel stress oplevert. Doe soms misschien eens bewust iets waarvan jij vindt dat je het niet mag doen om de cirkel te doorbreken. Soms is de stress van jouw hoge lat zoveel groter dan stoppen met je best te doen en het leven wat meer te (be)leven. Kijk maar eens wat dit je oplevert.

 

Symptomen van innerlijke rust

  • Spontaan denken en handelen i.p.v. gebaseerd op angst en eerdere ervaringen
  • Dankbaarheid en waardering
  • Niet oordelen over jezelf of anderen
  • Genieten van kleine dingen
  • Vertrouwen
  • Het niet meer belangrijk vinden wat anderen over je denken
  • Dingen laten gebeuren i.p.v. ze zelf te willen regisseren
  • Plezier en ontspanning
  • Je verbonden voelen

Om innerlijke rust te gaan ervaren is het van belang dat je jouw eigen innerlijk goed bekijkt. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je geen vertrouwen hebt of zoveel onrust voelt? Elke verandering begint altijd met een inzicht. Wil je nog meer tips over het creëren van innerlijke rust? Lees dan ook eens onderstaande blog.

3 Dingen om te veranderen voor innerlijke rust en vrijheid