Achteruitkijkspiegel

Column: ‘Een kijkje in de keuken van Cinta Spirituele Praktijk’                            

Achteruitkijkspiegel

“Ben je aan het kijken of ze er nog aan zitten?” grapt mijn man om het hoekje van de deur als ik weer eens in mijn achteruitkijkspiegel naar mijn eigen achterwerk sta te staren. Geïrriteerd geef ik de deur een duw in zijn richting en kijk nog eens een keer kritisch achterom. Toch maar een andere broek aantrekken besluit ik en ik loop zuchtend richting mijn kledingkast. Dan nog even wat make-up en mijn haren. Zal ik ze los dragen of toch opsteken? Even later geef ik mijn man gehaast een kus, omdat ik weer eens veel te laat ben. Hij weet me nog net een bemoedigende tik tegen mijn bil te geven en roept: “Wat zie je er weer goed uit vandaag!”

Later op de dag heb ik in mijn praktijk een vrouw van 31 tegenover me zitten. Ik vind haar een plaatje om te zien, maar ze vertelt me in vertrouwen dat ze al jaren een probleem heeft met hoe ze eruit ziet. Ze vindt zichzelf onaantrekkelijk en te dik en ik kom er gaandeweg het gesprek achter dat dit haar leven behoorlijk beheerst. Ze besteedt veel tijd aan sporten, gezonde voeding en ook haar make-up routine neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Zonder make-up zal ze echt nooit de deur uit gaan, zegt ze met een niet heel overtuigende glimlach. Haar vriend heeft haar voor haar verjaardag een dagje naar de sauna cadeau gedaan. “Hartstikke lief”, zegt ze, maar ze zou liever niet gaan. Ik besluit haar uit te dagen wél te gaan en geef haar een opdracht mee. Ik vraag haar ten eerste te proberen zoveel mogelijk te ontspannen tijdens deze dag en ten tweede eens te turven met hoeveel mensen in de sauna zij onmiddellijk zou willen ruilen van uiterlijk. Maar dan wel met het totaalpakket en niet met één aspect van iemands uiterlijk. Ze begint te lachen. “Dat zijn er vast een heleboel!”

Als ik naar huis rijd spookt het gesprek nog door mijn hoofd en ik besluit een vriendin te bellen.Ik vraag haar: “Hoe komt het toch dat zoveel vrouwen ontevreden zijn over hun uiterlijk? Maken wij vrouwen onszelf niet stiekem iets te belangrijk? Want laten we eerlijk zijn, als ik eens een dagje make-uploos naar de supermarkt zou gaan, zou heus niet de hele straat de gordijnen opzij schuiven om te constateren dat ik me niet heb opgemaakt. Sterker nog, van hoeveel mensen weet jij nog hoe ze eruit zagen als je buiten bent geweest? Waar maken wij ons dan zo druk om? Leven deze ‘problemen’ niet vooral in onze eigen gedachten?”

Een paar dagen later krijg ik een app berichtje van mijn cliënt. Het was een drukbezochte dag in de sauna geweest, maar het was er maar één….. Even weet ik niet waar ze het over heeft, maar dan schiet mij de opdracht weer te binnen en krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Die avond besluit ik voorgoed afscheid te nemen van mijn eigen achteruitkijkspiegeltje.

Cindy van Groesen

Cinta Spirituele Praktijk

Veranderen of accepteren?

Bijna iedereen wil veranderen

Mensen die in mijn praktijk komen hebben allemaal hun eigen verhaal te vertellen. Het zijn vaak heftige, ontroerende, maar ook bijzondere verhalen. Elke keer opnieuw valt het mij weer op hoe krachtig de mens is. De kracht die we bezitten wordt alleen helaas vaak op zo’n manier ingezet dat het tegen ons gaat werken. Bijna iedereen die ik tot nu toe heb mogen ontvangen in mijn praktijk heeft de wens te willen veranderen en stopt daar ongelofelijk veel energie in. Elke keer als blijkt dat het weer niet is gelukt om te veranderen is er frustratie. Jaren geleden was er eens iemand die tegen mij zei: ‘Depressieve gevoelens zijn in werkelijkheid omgekeerde boosheid en frustratie’. Dit raakte mij en ik merk in mijn praktijk dat dit ook echt heel vaak het geval is. Er zijn veel mensen die kampen met een laag zelfbeeld, schuldgevoelens, frustraties of een ontevreden gevoel over zichzelf. Zelf heb ik hier ook heel lang mee geworsteld.

Maar wat zou er nu gebeuren als we onze energie eens zouden steken in het accepteren van wie we zijn en het veranderen van de gedachten over onszelf? De kracht van je gedachten is namelijk enorm! Niet voor niets schreef ik in mijn vorige blog: ‘Voor je het weet word je wat je denkt’.

Een mens is meer dan alleen een fysiek lichaam

Om te snappen hoe het werkt is het belangrijk dat je weet dat je als mens meer bent dan alleen een fysiek lichaam. Elk mens heeft ook een energetisch lichaam dat in verbinding staat met het fysieke lichaam. Elke vorm van leven is energie en die energie die kun je bij jezelf voelen aan bijvoorbeeld de uitstraling van de warmte rondom jouw lichaam. Hoe vaak hoor je een ander niet zeggen als jij lekker in je vel zit: ‘Je straalt helemaal’. Deze term komt niet geheel uit de lucht vallen.

Elke gedachte die jij denkt heeft rechtstreeks effect op dat energetisch lichaam. Als jij elke ochtend opstaat met de gedachte: ‘Ik ben zo vreselijk moe’ of ‘ik heb helemaal geen zin in deze dag’ dan zal je begrijpen dat dit geen positief effect heeft op jouw energiesysteem en daarmee op jouw fysieke lichaam. Weet je deze gedachten om te buigen naar positieve gedachten, al geloof je ze zelf nog niet helemaal, dan zal je verrast zijn van het effect dat dit heeft op jouw energiesysteem. Het is het proberen waard!

Je hoeft het nog niet meteen te geloven

Je kunt echt zelf besluiten bepaalde gedachten niet meer te denken en deze om te gaan buigen naar positieve en helpende gedachten. Natuurlijk is dit een proces. Je bent immers waarschijnlijk al jaren gewend bepaalde gedachten te denken. De grootste ‘denkfout’ die ik mensen hoor maken is dat ze vinden dat ze die positieve gedachten al voor 100 procent moeten geloven en dat het anders niet zal werken. Dit hoeft dus niet. Ook als jij ze nog niet helemaal gelooft, maar wel denkt of uitspreekt kunnen ze al een enorm effect hebben op jouw lichaam en het verloop van jouw leven.

Ik kan in elk geval uit ervaring zeggen dat toen ik ermee ben gaan experimenteren er mooie dingen gebeurden. Ben ik hier nu door veranderd? Nee, dat geloof ik dus niet. Wat veranderd is, is dat ik mezelf niet meer de hele tijd wil veranderen. Dat geeft wel heel veel meer rust in mijn systeem en dus moet ik toegeven dat er toch iets is veranderd!

 

Wil je meer weten over mijn praktijk of over mijn manier van werken volg me dan ook op Facebook of Instagram @cintaspirituelepraktijk

Wat je denkt is wat je wordt

Met volle angst vooruit!

Ooit was ik de koningin van het doemdenken en zag ik niet overal beren, maar olifanten op de weg. Daarbij kwam nog eens kijken dat ik door een totaal andere bril naar mezelf en de wereld leek te kijken dan de mensen om mij heen. Ik stond altijd in de starthouding om mezelf te overladen met kritiek en dit het liefste voor iemand zijn zegje wilde gaan doen. Spreekbeurten, examens, optredens en presentaties, het waren allemaal redenen om al nachten van te voren niet te kunnen slapen of om de meest ingenieuze smoesjes te bedenken. Dat ik met dit talent voor zwartkijken later koos voor een beroep in de spotlights werd, van de positieve kant bekeken, een leuke uitdaging! Als docent muziek in het basisonderwijs en verschillende kunstinstellingen en als dirigent van jeugdorkesten waren er vaak vele ogen (en camera’s!) op mij gericht.

Gelukkig had ik ook nog een ander talent en dat was vooral niet laten merken hoe onzeker ik van binnen was. Voor elke activiteit waar ik tegenop zag en waarvan ik zeker wist dat het me niet zou gaan lukken had ik een ander masker in de kast liggen. De term ‘met volle angst vooruit’ was absoluut van toepassing op mij!

Het verandertraject

Het zal je dan vast niet verbazen dat er een punt in mijn leven kwam waarop ik dit gevecht tegen mezelf niet meer vol kon houden. Nou ja, beter gezegd, mijn lichaam hield dit niet meer vol. Ik was oververmoeid, kreeg paniekaanvallen en kon soms letterlijk niet meer op mijn benen blijven staan. Ik stortte mij daarom ‘enthousiast’ in verschillende therapietrajecten en was ervan overtuigd dat ik totaal veranderd en als herboren daar weer uit zou gaan komen. De therapeuten zouden mij zeker gaan helpen om te veranderen! En eerlijk is eerlijk veel van de therapiesessies die ik volgde waren daar vaak op gericht. Ook doken we keer op keer in mijn verleden dat niet altijd even rooskleurig was verlopen. Ik kreeg mijn paniekstoornis onder controle, maar met mijn zelfbeeld, zelfvertrouwen en fysieke klachten was het nog altijd niet best gesteld.

Mislukt of toch niet?

Ik ging na een flinke time-out weer aan het werk en liep al snel weer tegen veel van dezelfde dingen aan. Ik was teleurgesteld en boos op mezelf dat ik na het volgen van zoveel therapieën nog steeds niet was veranderd! Mijn omgeving reageerde ook vaak verbaasd en zelfs geïrriteerd. Ik had toch zoveel therapie gehad? Had ik dan nog steeds niets geleerd? En waarom deed ik toch altijd zo moeilijk en negatief over mezelf? Dat was nog meer aanleiding om me niets waard te voelen en steeds harder mijn best te willen doen om mezelf te veranderen.

Dit alles heeft geduurd tot er een paar belangrijke kwartjes gingen vallen. Er kwam een aantal mensen, boeken en situaties op mijn pad die ineens een ingang bij mij vonden om tot ‘nieuwe’ inzichten te komen. Ik schrijf het woordje ‘nieuwe’ bewust tussen haakjes, omdat ik ervan overtuigd ben dat er al meer mensen voorbij waren gekomen die dat op hun manier ook hadden geprobeerd. Het was alleen niet het juiste moment voor mij of het was niet de manier die mij kon aanraken.

Inzichten die mij hebben geholpen

De komende tijd wil ik met jullie graag delen welk pad ik heb bewandeld en tot welke inzichten ik ben gekomen. Inmiddels heb ik mijn eigen praktijk waarin ik mensen op verschillende manieren begeleid bij het herinneren aan wie ze eigenlijk zijn.

Als je niet oppast word je namelijk wat je denkt!

Je kunt mij ook volgen op Facebook of Instagram @cintaspirituelepraktijk